Wat is Project Baseline?Project Baseline is een platform voor duikers over de hele wereld om onderwater biotopen te monitoren en veranderingen te registreren.

Project Baseline is een initiatief van GUE (Global Underwater Explorers). GUE leidt duikers wereldwijd op. De duikuitrusting en duiktechnieken zijn gebaseerd op de DIR (Doing It Right), echter is GUE een aantal stappen verder gegaan in de ontwikkeling en uitwerking van cursussen.
De nadruk van deze trainingen liggen op basisvaardigheden zoals trim / zwemtechnieken / veiligheid en het gebruik van standaard ademgassen.

Natuurlijk is het ook een perfecte basis voor recreatief duiken.
Meer informatie kun je vinden op de website http://www.globalunderwaterexplorers.org/

Met deze duiktechnieken kun je nog beter onderwater onderzoek verrichten zonder het onderwater milieu te verstoren of te beschadigen.


Laat dit je echter niet afschrikken!, want het wordt niet vereist dat je een GUE training moet hebben gedaan om mee te kunnen doen met een Project Baseline project.
Iedereen kan meehelpen of een Project Baseline locatie starten.
Een compleet overzicht vind je op projectbaseline.org/Projects pagina

Wij zijn gestart met het Baseline Haarlemmermeer project met vier GUE duikers in november 2011. 
Het aantal vrijwilligers is variabel, maar kan oplopen tot 40 personen afhankelijk van het evenement.
Het is geen officiele club en is volledig vrijwillig en zonder verplichtingen, omdat wij het toegankelijk willen houden. 

Speerpunt van Project Baseline:
Over het algemeen weet men niet hoe een stuk natuur er bijvoorbeeld 5 of 10 jaar geleden er uit zag, maar middels foto's en beschrijvingen is dat wel te zien. We kunnen nu een natuurplek mooi vinden en accepteren dat, maar jaren geleden was het misschien anders.
Zo was het onderwaterzicht in de Haarlemmermeerse bosplas naar zeggen voor 2009 slechter dan nu, maar we hebben daar geen fotomateriaal van of meetresultaten om dat aan te tonen. 

Primaire doel van Project Baseline Haarlemmermeer is het verzamelen van data wat hoofdelijk bestaat uit tweewekelijkse: Zicht / Temperatuur metingen en het maken van foto's van vaste objecten en het SETL project. 
Daarmee kunnen we over de jaren aantonen of een plas positief / negatief veranderd.

Wat doen we met de verzamelde data?
We slaan de data en foto's welke op deze site te vinden zijn onder de tab "Biologie/logs" en onder de tab "Meetstations" kun je de veranderingen van onze stations zien. SETL platen analyseren we op organismen die erop groeien. Dat geeft een beeld in welke perioden organismen actief worden. Hier worden uiteindelijk rapporten van gemaakt welke te zien zijn onder de tab "SETL actief".  
We houden contact met het Waterschap Rijnland welke onder andere verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit. Ook hebben we contact met de boswachter en gemeente.
Dus mochten we afwijkingen constateren in de onderwaterflora en fauna dan rapporteren we dat aan Rijnland. 

Publiciteit
We laten ook graag aan iedereen zien hoe mooi en speciaal het onderwater is aangezien de algemene perceptie van "niet-duikers" meestal uitmondt in "
Zie je dan wel wat? 
Is het niet troebel en donker?"
Door het organiseren van schoonmaakduiken, krijgen we veel positieve reacties en vragen.
Facebook en kranten zijn onze platformen om publiciteit te zoeken en onze informatie te delen.

Contact informatie over het project Haarlemmermeersebos. We staan op facebook, waar je ons kunt "Liken" en/of een bericht kunt achterlaten, maar je kunt ook een mail sturen naar: baselinehaarlemmermeer@gmail.com

Wij zijn binnen Nederland een van de Project Baseline locaties die onder Project Baseline.org vallen. Zie www.projectbaseline.org voor alle locaties. (inclusief NL)
Het hoofdkantoor zit in Reno / Nevada USA.


A.Gunderson