SETL intro


Wat is SETL?
Het SETL project is gestart door GIMARIS in 2006 in zeehavens om een beeld te krijgen van invasieve soorten die onder andere meegenomen worden in de ballasttanks van schepen. 

De SETL plaat is van PVC en is 14x14 cm groot en wordt in de regel aan een baksteen bevestigd met een waslijn op 1 meter diepte. Aan de onderzijde vind de aangroei plaats die interessant is en die wordt bestudeerd. 
Hier vind je de instructies
Je hebt voor de foto's een goede camera nodig met macrofunctie. Minimale resolutie moet 5 megapixels zijn. Aangezien je aan de kant foto's maakt behoef je niet direct een onderwater camera te hebben. Nog beter is het, als je camera RAW formaat aan kan, maar hoeft niet perse.
Als je nog iets verder wilt gaan, kun je voor ca Euro 70,00 een Bresser Microscoop aanschaffen, waar een camera oculair bij zit. Je kunt ook prima met een mobiele telefoon foto's maken door het oculair van de microscoop. Zo kun je kleinere soorten beter bekijken en zo nodig filmen of fotograferen.

Er is een verschil tussen SETL zoutwater en zoetwater.
In zoutwater worden vier platen of meerdere platen geplaatst en na drie maanden verwisseld met nieuwe schone platen.

In zoetwater wordt er (door ons ) voorlopig een ander protocol gehanteerd.
SETL zoetwater heeft als doel niet specifiek naar invasieve soorten te kijken, maar ook wat er zich algemeen vestigt op een plaat bij welke temperaturen.
Je kunt deze

Het eerste try-out jaar.

Van 15-12-2012 t/m 15-12-2013 hebben we eerst een try-out gedaan, waarbij we elke drie maanden er een plaat bij hingen en waarbij we alleen foto's maakten van de platen. We hadden geen idee hoe snel de aangroei zou zijn in de verschillende seizoenen. Gedurende een jaar bleek dat er zich in drie maanden tijd zich best wel wat aanhechtte op een plaat.
De aangroei hoeft echter niet altijd voor het blote oog zichtbaar te zijn aangezien zich in de eerste periode juist micro-organismen vestigen.
Die zijn niet minder interessant.
Om voor de lezer het interessant te maken, nemen we regelmatig foto's om de tussentijdse aangroei in beeld te brengen en plaatsen dat onder de tab SETL actief.

Vanaf 15-12-2013 ander zoet water protocol.

Wij laten de twee oudste platen permanent hangen om te zien welke organismen pionieren en welke worden verdreven. Te weten de H136 (geplaatst op 27-09-2012) en de H106 (geplaatst op 15-12-2012).
Hier maken we elke drie maanden close-up foto's van.
Daarnaast worden vanaf 15-12-2013 elk kwartaal twee begroeide platen verwisseld met schone platen.
Met dit protocol kun je net zo lang doorgaan als je wilt. Eventueel kun je dit ook op verschillende dieptes uitvoeren op verschillende locaties.

De begroeide platen worden meegenomen en gefotografeerd, en met de microscoop bestudeerd. Interessante monsters worden gepreserveerd voor later onderzoek. De platen worden na analyse gereinigd en hergebruikt.

Vaste SETL datums : 15 maart / 15 juni / 15 september / 15 december.

Wat doen we met de gegevens?

De gegevens worden nu slechts verzameld en gedeeld op deze website.
We kijken naar de soorten die voorkomen op een plaat en noteren aantallen voor zover dat mogelijk is.
Om echt van wetenschappelijk belang te zijn, moet de analyse professioneler, maar we komen nu al interessante aangroei tegen.
Deze gegevens bieden op de lange termijn inzicht in de seizoenen van organismen en invasieve soorten. Momenteel is de Quaggamossel interessant.

Gimaris (heeft SETL ontwikkeld) wil op de lange termijn, data verzamelen van meerdere zoet water locaties.
SETL zoet water moet nog verder ontwikkeld worden aangezien in zoet water de organismen per plas erg kunnen verschillen. Doel is om meerdere zoet water SETL projecten op gang te krijgen, omdat dit nu nog kleinschalig gebeurt. 
Het is dus nu een kwestie van data verzamelen. 

Lijkt het je leuk om een SETL project te beginnen?

Er is echter wel een stuk toewijding voor nodig om het project te doen en vol te houden.
Tevens moet je een goede locatie vinden waarbij je de platen eenvoudig kunt bereiken, maar wel op zo'n manier dat het geen overlast veroorzaakt voor bijvoorbeeld watersporters, vissers of zwemmers.
Je zult verder verrast zijn dat bijvoorbeeld garnaaltjes of jonge vis de SETL platen als mini rif  gebruiken.

Het is een relatief goedkope manier om dit project te starten. Je hebt 5-6 geperforeerde bakstenen en (geschuurde) SETL platen / Waslijn en tie-raps nodig.
Als je SETL platen nodig om een serieus project te starten hebt dan kun je een aanvraag indienen bij haarlemmermeer@projectbaseline.nl tav Axel Gunderson. Ik zorg ervoor dat de platen beschikbaar komen en worden opgestuurd.Project Baseline Haarlemmermeer heeft een samenwerking met de biologie afdeling van Duik Team Haarlemmermeer. Zij hebben ons geholpen de start met SETL te maken. DTH was al bezig sinds 2008 en heeft ons in contact gebracht met A.Gittenberger van GIMARIS.

Project Baseline Haarlemmermeer heeft de eerste twee SETL platen opgehangen op
27-09-2012. Wij waren verbaasd wat er zich na drie maanden al op had gevestigd, want met het blote oog was er zo niks te zien. In de onderstaand film is te zien hoe wij de eerste plaat hebben opgehaald en dat wij nog andere monsters hebben gehaald om onder de microscoop te bekijken. Bijgevoegd een eerste rapport van de eerste plaat die daarna niet meer is teruggehangen. SETL DOC H135 


PB H'bos - SETL project van Ted Huikeshoven op Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten